1. Startsida
  2. Kunskapsbank
Kaptenen i styrhytten, med kikare i hand

Kunskapsbank om luftkvalitet på fartyg

Inomhusluftens kvalitet är betydelsefull för människans hälsa och välbefinnande. För dem som jobbar på fartyg är innemiljön särskilt viktig eftersom besättningen ofta både arbetar och bor ombord under långa perioder.

Eftersom vi tillbringar större delen av vår tid inomhus, både hemma och på arbetsplatsen, har innemiljön en betydande påverkan på vår hälsa och välbefinnande. De vanligaste källorna till luftföroreningar inomhus inkluderar byggnadsmaterial, möbler och rengöringsprodukter. En stor del kommer från människorna själva och användning av hudprodukter som deodorant, schampo och kosmetika. Dessutom innehåller inomhusluften alltid damm och partiklar.

Även om halterna av dessa luftföroreningar är låga kan de ändå avge lukt och upplevas som irriterande. Arbetsmiljöreglerna innebär att så långt som möjligt ska luften på arbetsplatsen vara fri från föroreningar som kan vara skadliga för hälsan eller ge besvärande lukt. Arbetsplatser inomhus ska också upprätthålla lämpligt termiskt klimat.

Det är inte alltid självklart vilka luftföroreningar som kan finnas i luften och vilka halter som är acceptabla. Här får du svar på vilka ämnen som typiskt förekommer i inomhusluften på fartyg och som kan vara lämpliga att mäta. Du får även information om hur undersökning av luftkvalitet genomförs, dess ungefärliga kostnad samt tillgång till utbildningsmaterial med korta instruktionsfilmer. I kunskapsbanken presenteras dessutom praktiska rekommendationer för hur olika arbetsuppgifter kan planeras och genomföras för att minska risken för ohälsa.

Syftet med kunskapsbanken

Syftet med kunskapsbanken är att ge en överblick över vilka farliga ämnen som kan finnas i innemiljön på fartyg, hälsorisker som är förknippade med dessa ämnen, vad du själv kan göra för att minska riskerna, samt vilka arbetsmiljöregler som gäller för fartygs innemiljö. Kunskapsbanken bygger på tre tidigare forskningsprojekt som genomförts av Sarka Langer, IVL Svenska Miljöinstitutet, och Cecilia Österman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Linnéuniversitet, under åren 2013–2022. Det är vår förhoppning att materialet ska vara användbart både för dem som berörs av innemiljön ombord och för andra med ansvar och uppgifter i fartygens arbetsmiljö- och säkerhetsarbete.

Kunskapsbanken är uppdelad i sektioner som täcker: