1. Startsida
  2. Kunskapsbank
  3. Introduktion till luftkvalitet ombord
arbetare svetsar i mörker

Vid svetsning uppstår en del av partiklar, kväveoxider och ozon.

Introduktion till luftkvalitet ombord

Inomhusluftens kvalitet spelar en betydande roll i exponering för luftföroreningar. Sambanden mellan innemiljön och hälsa är komplexa, det är många olika faktorer som påverkar.

Eftersom vi tillbringar större delen av vår tid inomhus, vare sig det är hemma, på arbetsplatsen eller i fordon, har luftkvalitet i innemiljön en betydande påverkan på vår hälsa och välbefinnande. Inomhus i bostäder och kontorsmiljöer är de vanligaste källorna till luftföroreningar kopplade till byggnadsmaterial, möbler, färger och rengöringsprodukter. Till exempel avger spånskivor och textilier formaldehyd, medan lösningsmedel, färger och lim kan frigöra organiska föreningar. Även mattor kan avge mjukgörare och aldehyder. Det är framför allt nya material som avger flyktiga ämnen till luften, men vissa ämnen kan fortsätta att emittera under flera år. Även om halterna är låga kan kemikalierna lukta och upplevas som irriterande. I inomhusluften finns också alltid damm och partiklar.

En stor del av föroreningarna i innemiljön kommer från människorna själva samt från produkter för personlig hygien som deodorant, schampo och kosmetika. Vissa ämnen som ozon och kvävedioxid härstammar från utomhusluft och förs till innemiljön genom ventilationssystem.

Samband mellan luftföroreningar och hälsa

Epidemiologiska och toxikologiska studier visar på samband mellan exponering för luftföroreningar och hälsoeffekter. Hur farligt det är att exponeras för ett visst ämne beror på hur skadligt eller giftigt ämnet är och hur stor dos som behövs för att det ska uppstå negativa hälsoeffekter. Hälsoeffekterna kan vara antingen lokala eller systemiska. Lokala hälsoeffekter på kroppen kan exempelvis vara frätskador på huden och irritation i ögon och luftvägar efter att ha varit i direktkontakt med ett ämne. Systemiska hälsoeffekter kan uppkomma när exponeringen har lett till att ämnet tagits upp i ett eller flera organ via huden, andningsvägarna eller genom förtäring. Det kan leda till akut förgiftning eller långsiktiga skador, såsom allergi eller cancer.

Inomhusluftkvalitet ombord på ett fartyg

Innemiljön ombord på ett fartyg präglas huvudsakligen av ämnen som har sitt ursprung i fartygets bränslen, smörjoljor och motoravgaser. Luften innehåller en sammansatt blandning av främst koldioxid, kolmonoxid, svaveldioxid och kväveoxider, samt aromatiska kolväten som bensen, toluen, etylbensen, xylener, raka alifatiska kolväten och polycykliska aromatiska kolväten (PAH-ämnen).

Inneluften ombord tas från utomhusluften genom fartygets ventilationssystem, där den kan renas, värmas och kylas. I hamnar och i tätt trafikerade farleder kan föroreningar från industrier och andra fartygs avgaser följa med in till inneluften. Inne i fartyget tillkommer ytterligare luftföroreningar, exempelvis från rengöring, målning, svetsning och matlagning. Luftföroreningarna kan förekomma i gasform eller som partiklar av olika storlek.